Many years ago, while in university, I was part of the local students’ union group for computer science. We had a traditional video game themed party (or sittning) every year. It was all themed, the welcome drink was blue to give guests mana, we did something red for starter to get HP and so on.

One person in the group was really good at making beet root soup in the Polish barszcz style, so we did that one year. The next year, we were going to do it again, but he could not be present. However, he sent us all some instructions, which were so great that we had them on the CS students’ wiki for a while, but that wiki is long gone unfortunately. So here’s the recipe with some added formatting for readability.

From: brtk
To: ag-gata@lists.chalmers.se
Date: 2010-04-23
Subject: Rödbetssopperecept - Barszcz

Hej alla sittningsarrangörer!

Som sagt så kan jag inte vara med och laga maten i år. Kanske bra då ni slipper sura mig. Maten ska hursomhelst lagas. Jag har köpt (nästan - det ända som saknas är buljongtärning men det klarar man sig utmärkt utan, men köp om ni vill…köp, köp!) alla ingredienser och lagt de i kylen i köket. Här kommer receptet:

OBS!

  1. Detta är en rödbetssoppa inte grönsaksoppa! Även om den innehåller andra grejor som morot eller selleri så är det en RÖDBETSSOPPA, de andra ingredienser fungerar bara som bakgrundssmaksättare inte som något som ska framträda på ett tydligt sätt. Detta skriver jag för att ni som lagar soppan inte slänger in allt som finns i påsen och känner er nöjda - nej! så ska det inte gå till! Det kommer finnas saker över som ni kan ta med hem, lotta ut bland sittningsdeltagarna eller vad vet jag; plantera utanför Monaden… Anledningen till att det är så är helt enkelt att av någon anledning är det omöjligt att köpa tex EN morot utan bara ett kilo.
  2. Använd sunda förnuftet - smaka på grejorna medan ni lagar maten, det är idiotiskt att blind följa ett recept och sedan klaga på att det blev tex. för starkt - mängder brukar vara ganska ganska ungefärliga.
  3. Soppan ska vara vegan så lägg inga flugor eller skalbaggar så som jag gjorde förra gångerna - flera recept på nätet säger att det ska ingå men skit i de´…

RECEPTET:

  1. Ta den största kastrullen som finns i köket och koka de två påsarna rödbetor som finns i kylen (utan påsar så klart). Tycker ni att det blev för lite betor så spring till Willys å köp mera - 10kr/påse. Betorna behöver inte tvättas - de ska ändå skalas. De ska kokas i 10-15 min.
  2. Efter ca en kvart av kokande häll av vattnet och spola betorna i kallt vatten tills de blir kalla och möjliga att ta i. Skala alla betorna, ta bort alla rötter och ruttna delar… Är en del av betan “dålig” så skär bort denna del - resten kan användas.
  3. Nu ska betorna rivas, använd de grövsta hålen på rivjärnet som finns i en låda i köket. Ni behöver inte vara för oroliga för färgen - den går bort ganska lätt från händerna mha något surt tex ättika e. citron. Kläderna kan det vara lite känsligare med men denna pigment brukar inte vara så fastsittande ;)
  4. Efter att man rivit betorna ska man koka dem, ca 40min - 1h. De ska kokas med kryddor, kryddorna finns i hyllan högst upp i ett skåp i köket(kanske inte salt dock…):
    1. Salt - en halv-hel matsked på hela kastrullen kan tänka mig.
    2. Finmalen svartpeppar - testa själva - det ska vara ganska starkt, absolut inte mesigt…
    3. Lagerblad - 3-4 medelstora blad inte fler då blir det bittert.
    4. Kryddpeppar - 5-10 korn

    Kryddorna ska vara med hela koktiden (kanske förutom saltet det kan man tillsätta när man vill…) däremot de andra rotsakerna ska läggas i efter ca halva koktiden - så om rödbetorna kokas 1h ska de andra in efter 30min - det är inte så noga dock…

    Alltså:

    • En gullök skalad och delad i två.
    • En persiljerot, skalad och delad i två.
    • Två - tre morötter - skalade och delade i två.
    • En tredje del av rotsellerin - skalad och delad i mindre bitar.
  5. Strax innan soppan kokat klart (eller efteråt) pressa en hel citron.
  6. Klar att serveras… Om man vill kan man ta bort de “andra” grönsakerna lök, persilja osv, det är ju rödbetssoppa, ju!

Lycka till och ha kul!

//brtk

PROTIP: Tvätta händerna innan…